2016. febr. 9.

Fuerteventura

Néhány hete kipipáltam a harmadik Kanári-szigetet a listámról, így ideje beszámolót írni a nyaralásról. Fuerteventura nem elöre tervezett úticél volt, néhány héttel indulás elött foglaltuk le az utat. Annyi kritériumunk volt, hogy legyen meleg, süssön a nap és ne kelljen egy óceánon átkelni hozzá.  Ezek többé-kevésbe be is jöttek.
Fuerteventura Tenerife után a 2. legnagyobb és egyben a legidösebb Kanári-sziget. 20 millió évvel ezelött alakult ki egy vulkáni kitörés nyomán, de a sziget nagy része csak 5 millió éves. Ez idö alatt, hála az eróziónak (illetve korábban a fakitermelésnek és kecsketartásnak) a sziget jó része "elkopott" és elsivatagosodott. Az egész úgy fest, mint egy western film háttere. Bármerre néz az ember, homokot, köveket, kopár hegyeket és még több homokot lát. Mélyedésekben vannak elvétve fák és bokrok, amúgy csak kaktusz és némi dudva. Erdök nincsenek, vagyis faimádóknak elég siralmas hely. Az állatkert, a repülötér környéke és városi parkok azok a helyek, ahol az ember nagyobb facsoportokat lát, de ezeket mind rendszeresen öntözik. Szóval egyrészt elég egyhangú a táj, másrészt ebben az egyhangúságban is változatos. Ha végigautózik az ember a szigeten, egymást váltják a zöld zuzmós, köves pampák; a kopár hegyek; a különféle strandok, amiknek a színe a fehértöl a feketéig terjed. Ugyanúgy változik a táj a napfénnyel is: a halványsárga homok fehér lesz a szikrázó napfényben és a dombok izzó vörösek lesznek a lemenö nap fényében.
A napfényröl annyit, hogy habár az internet szerint kb. 300 a napsütéses napok száma Fuerteventurán, ezek nagy része bizony nem januárban van. Az egy hét alatt kb. fele idöben sütött a nap. Ami viszont van: állandó szél. Nem hiába kapta erröl a nevét a sziget: "erös szél". Ha valaki csak némi napsütést szeretne a tél kellös közepén, akkor Fuerteventura jó választás. Napsütésben 20 fok fölötti hömérséklet és bikini-idö volt. Nap nélkül azért nem ártott a vastag pulcsi. Fürdéshez kicsit hideg volt, föleg a szél miatt. Nyilván kibírtam volna, ha egész idö alatt tüz a nap és csak a strandon heverészek, de így se panaszkodhatok. Még "hidegben" is 20 fokkal melegebb volt, mint itthon. A strandoláson kivül viszont sok mindent nem tud csinálni az egyszerü földi halandó. Kirándulni csak szebb erdöben, mint a porban bandukolni. Wind- és kiteszörfösöknek viszont maga a paradicsom a hely.
All inclusive ellátással (mint a legtöbb ottani hotelben) voltunk egy apartman szállóban. Az ott (és a szigeten) lévök  nagy része nyugdíjas volt, mint korábban Tenerifén. Ez egyrészt kicsit lehangoló, másrészt nyugis volt a hotel. A legnagyobb bulit a délutáni kártyaparti és a heti egyszeri esti bingó jelentette. Legalább nyugodtan tudtunk aludni, míg az öregek kirúgtak a hámból. Mi még ennyit se csináltunk. Minden este úgy telezabáltuk magunkat, hogy épp csak elgurultunk a szobánkig és kifeküdtünk. A kaját nem dícsérem, de legalább volt böven választék még nekem is és ehetö volt még úgy is, hogy jóval elmaradt Jamie Oliver szintvonalától.Nincsenek megjegyzések: