2015. nov. 14.

Fehérje

A protein (fehérje) egy olyan téma, amiröl azt hittem, hogy az elmúlt majdnem hét évben letudtam, de a sport miatt megint elökerült. Ha valaki még egyszer elöhozza, hogy nem kondizhatok, mert vegán ételekböl nem jutok elég fehérjéhez és ez az egészségem rovására fog menni, én sírva fakadok.

Szóval, még egyszer és remélem, hogy utoljára:
"Honnan jutsz proteinhez?"
"Pontosan onnan, ahonnan a te proteined az övéhez. Növényekböl."

Ha részletesebben szeretnétek:
avokádó, mogyoróvaj, mandula, dió, mogyoró, lencse, bab, csicseriborsó, rizs, quinoa, bulgur, szójababcsíra, napraforgómag, tökmag, borsó, chia mag, spenót, brokkoli, kesudió, fodros kel, karfiol, pisztácia, kelbimbó, mángold, tofu és egyéb szója termékek, mandula tej, tészta, stb.
Ezek azok, amikben több protein van, mint a többi zöldségben, gyümölcsben. De mindenben van. Vagyis ha eleget eszek, akkor fehérjéböl is eszek eleget.

Ha a számokra is kíváncsiak vagytok:A következö kérdés: mennyi proteinre is van szüksége a szervezetnek? Átböngésztem néhány honlapot és könyvet, ami a legjobban tetszett, az a 80/10/10 diéta Dr. Douglas Grahamtöl. Véleménye szerint a bevitt kalóriák kb. 80%-a szénhidrát, 10 protein és másik 10 zsír kellene hogy legyen, méghozzá gyümölcsökböl és némi zöldségböl. Ezekben átlagosan 5% protein van, ha ezt megdobja az ember avokádóval és magvakkal, máris 10% körül lesz az arány.

Ha ezt kevésnek találjátok:
A protein ugye a növekedéshez, a sejtek kialakulásához és pótlásához és így az izom növekedéséhez szükséges. Az anyatej fehérjetartalma 5-6 E%, vagyis a kalórák 5-6 %-a. Ha egy babának, aki folyamatosan nö és épül a teste, ez elég, akkor valószínüleg nekem is. Nem készülök testépítönek, nem akarom az izomtömegemet meg ezerszerezni, csak egy kicsit erösebb szeretnék lenni. Amihez böven elég ennyi növényi fehérje.

Csak hogy példát is mutassak, mert gondolom még mindig nem hiszitek, hogy így is lehet erös és egészséges az ember:

Patrik Baboumian egy amerikai bodybuilder, aki 2011-ben megkapta a Németország legerösebb embere címet.


Rich Roll a legfittebb emberek egyike a világon. A fickó 40 éves kora után döntött úgy, hogy ideje egészségesen élni, elkezdett vegán módon enni és sporolni. Most sorban vesz részt az Ironman és Ultraman versenyeken. A honlapján találtok egy csomó interjút, amit sportolókkal, étkezési tanácsadókkal, stb. készített.


Nincsenek megjegyzések: